SGC – En möjliggörare för företag och studenter

40 studenter vid Campus Varberg har genomgått den första svenska innovationsprocessen inom ramen för projektet Scandinavian Growth Creators (SGC) som ingår i finansieringsprogrammet Interreg ÖKS.

Åtta studentgrupper deltog i processen

Under fem månader har åtta studentgrupper fått lära känna en verksamhet och dess utmaningar med målet att genomföra en insats för verksamhetens fortsatta utveckling. Processen går under namnet Young Growth Creators (förkortat YGC), är kopplat till SGC och har engagerat förstaårsstudenter på högskoleutbildningen Event management.

Deltagande i processen ledde till jobb

En del av studenterna som deltagit under vårens process lyckades få jobb – antingen hos den verksamhet de hjälpt under våren eller med hjälp av de erfarenheter processen gett dem. De fick bland annat spela in filmer för marknadsföringssyfte som även kommer bli en del av verksamhetens marknadsföringsmaterial.

Fyra personer sitter vid ett bord och spelar in en podcast.

– Under de månader som vi arbetade med vår organisation inom YGC byggde vi upp en bra relation med organisationen. På grund av coronaviruset fick vi ändra vår ursprungliga idé för projektet vilket ledde till att jag fick kombinera YGC-projektet med mitt filmintresse. När organisationen sedan var i behov av en liknande produkt frågade de mig om jag var intresserad av att ta mig an ett projekt utöver YGC. Detta tyckte jag lät roligt och tackade därför ja till erbjudandet, säger Rasmus Klasson som var en av processens deltagande studenter.

Insyn i verksamheten

Studenterna Emma Thiel och hennes projektgrupp hade en rolig och lärorik tid under processen och fick lära sig mer om sin uppdragsgivare, kunderna och verksamheten som helhet. Dessutom har den uppdragsgivande entreprenören ambitionen att fortsätta engagera studenterna även i framtiden. 

– Tack vare YGC fick jag erfarenhet av att både jobba med projekt och evenemang. Det gjorde att jag, när jag sökte projektledarrollen, redan hade ett slutfört och lyckat projekt bakom mig. Under jobbintervjun fick jag chansen att visa vad det innebar att leda projekt och att utveckla evenemangskoncept. Båda förmågorna har vi fått lära oss i samband med YGC, sammanfattar en av de deltagande studenterna Emma Thiel.

Samverkan mellan studenter och mikroföretag

Med hjälp av SGC ska studenter kunna utveckla sina entreprenöriella och innovativa färdigheter tillsammans med mikroföretag. Målet är att 1000 studenter ska delta i projektet och att 42 nya jobb ska skapas.

Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak, medfinansieras av Europeiska unionen, logotyp.

Young Growth Creators är en aktivitet som finansieras med stöd av Interreg ÖKS genom projektet Scandinavian Growth Creators vid Alexandersoninstitutet.