Lekrum i en förskola, med fokus mitt i rummet på ett byggtorn i trä.
Foto: Monika Carsson

Studiebesök på Backa Kyrkogata 11

Härom veckan besökte partners i projektet Scandinavian Sustainable Circular Construction (S2C) förskolan på Backa Kyrkogata 11 (tidigare kallat Förskolan Hoppet). Förskolan är ett resultat på hur man genomgående arbetat och tänkt hållbart, dels i byggnationen av förskolan men även med ett tydligt hållbarhetsarbete i vardagen.

Fler energieffektiva byggnationer

Alexandersoninstitutet har under en period deltagit i S2C-projektets process kring hur den hållbara förskolan tagits fram tillsammans med förskole- och lokalförvaltningen i Göteborg. Projektets mål är att fler hållbara och energieffektiva offentliga byggnader ska byggas. Förskolan är ett av projektets tre case där projektets partners har följt byggnationen.

Fasad i trä av en förskolas entré.
Foto: Monika Carsson
Foto: Monika Carsson

Konkreta hållbara resultat

Förskolan invigdes i fjol och under det här studiebesöket presenterades förskolans hållbara resultat. Bland annat visades hållbara möbler, leksaker som tillverkats i trä och återbrukade material som används på fasaden. Förskolan visar även att de proaktivt arbetar för att minska avfallet till vardags.

Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak, medfinansieras av Europeiska unionen, logotyp.

Scandinavian Sustainable Circular Construction (S2C) är ett projekt vid Alexandersoninstitutet som finansieras med stöd av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.